Ritva Södergård

Helhetsmässigt välmående
Inspirerande företagarkvinnor

Laura träffade sin ”Twitter-dinosaurie”

Laura Johansson var en av de första i Svenskfinland som började twittra 2009. Radio X3M sammanställde för en tid sedan en lista på de bästa finlandssvenska twittrarna och där kunde man också hitta Laura. Listan på twittrare hittar du här.

5 snabba

 1. Namn och ålder: Laura Johansson, 38 år
 2. Bor: i Vanda
 3. Familj: familjen består av 6 åriga sonen samt sambon Karri
 4. Företaget: driver företaget Lvngroom Oy, www.lvngroom.fi, där hon jobbar med sociala medier, marknadsföring och innehållsproduktion
 5. Passion i livet: stora passionen i livet är kära människor såsom sonen, sambon, mamma, pappa, systern, systerns söner och vänner

Laura kommer från en företagarfamilj och utbildade sig till IT ekonom. Att själv en dag bli företagare har alltid funnits med som ett karriäralternativ.

Olika vändpunkter i livet.

 • 1976 föddes Laura
 • 1983 tvåspråkigheten kom in i Lauras liv när hon sattes i en svenskspråkig skola. Hemmet var finskspråkigt.
 • 1997 efter studenten funderade Laura på att studera till psykolog men valde marknadsföringslinjen på lilla hanken i Åbo. Hennes marknadsföringslärare hade noterat att hon hade talang i ämnet, berömde henne och uppmanade henne att söka till tradenomutbildningen som just skulle starta, vilket hon också gjorde. Första gången någon berömde henne för yrkesmässiga talanger!
 • 2006 blev färdig IT ekonom
 • 2008 sonen föddes
 • 2009 återvände hon till jobbet efter mammaledigheten. Det var en jobbig period, det kändes som om atmosfären hade förändrats och Laura fick mycket manuellt jobb. Ett beslut mognade fram att nu var det dags att bli egen företagare. Går med i Twitter.
 • 2010 startade hon sitt företag Lvngroom och fick med sig en kund från gamla jobbet. Samtidigt höll sociala medierna på att stiga fram. Det här möjliggjorde att hon vågade hoppa.
 • 2014 träffar hon ”twitterdinosaurien” Karri, enligt henne själv var det som att titta sig själv i spegeln och se en skäggig motsvarighet till sig själv. Karri kommer att komma in i Lvngroom verksamheten.

Belöningar från små saker

Laura säger sig vara bra på att belöna sig själv med små saker, njuta av stunden. Hon lagar något gott eller far tex och bowlar. Gärna skulle hon belöna sig själv med någon längre resa, Japan och Hawaii skulle ligga högt på önskelistan.

Lauras stora styrka är hennes sociala förmågor

Att vara närvarande här och nu och att möta varje människa som dom är en av styrkorna i Lauras liv. Samtidigt gör det henne till en bättre företagare; hon är känslig för gruppens atmosfär i föreläsningssituationer och kan anpassa sitt budskap, som journalist kan hon fokusera på intervjusituationen och ser själen bakom människan. Som dolda talanger kan nämnas att hon är duktig på att sjunga och rita.

”Tyst Maire!”

Laura säger att hon fått jobba medvetet med att tona ner en egenskap som hon säger har gått i arv från hennes älskade farmor; nämligen att vara lite vass i tungan. Tyst Maire! (Maire=farmor) brukar hon säga åt sig själv när hon märker att hon släppt en groda. Hon jobbar medvetet med ”hamburgermodellen” i feedbacksammanhang, dvs börja med att ge positiv feedback, därefter förbättringsförslagen som biffen i sammanhanget och avslutar återigen med positiv feedback.

Måttlig nervositet brukar leda till flow-situationer

Laura älskar att föreläsa och de flesta flow-situationer brukar uppkomma just under föreläsningar. Hon har dock kommit underfund med att när man är lite för bekväm med gruppen och sitt innehåll tappar man lite flow. Som lärdom har hon därför dragit att det är bäst att stuva om lite i upplägget, ändra ordningsföljd, lägga till och ta bort material för varje gång. Det här leder till att hon är mera på alerten och känsligare för gruppens feedback. En egenskap som är oerhört värdefull och som brukar gå under benämningen ”Dance in the Moment”.

Tips till andra företagare

 1. För att lyckas som företagare bör man ha gnistan och viljan till ständig utveckling, det går inte att stanna upp. Det här är oftast största orsaken till om man lyckas eller inte lyckas som företagare. Så Laura rekommenderar att läsa branschtidskrifter, gå på seminarier och föreläsningar.
 2. Speciellt som liten företagare är det ett ensamt jobb. Sök inspiration! Träffa andra företagare.
 3. Som journalist har Laura träffat många framgångsrika finländska företag och hittat en gemensam faktor hos alla dem alla, nämligen att de har kristallklart för sig vad dom gör. De svajar inte på målet när det kommer till att kunna beskriva vad det är de säljer, vad är nyttan för kunden osv. Varje företagare borde även i nattmössan kunna hålla sitt 30 sek långa hisstal!
 4. Våga visionera stort! Speciellt kvinnor, våga förbättra världen!

 

Kommentera