Ritva Södergård

Helhetsmässigt välmående
Bli ditt bästa jag

Våga gå utanför bekvämlighetszonen!

JESS! Är oerhört stolt över mig själv.

Jag har gjort en hemsida åt mig själv på WordPress!

Om någon för ett år sedan frågat om jag kunde tänka mig att göra en hemsida skulle jag skakat frenetiskt på huvudet. Aldrig i livet! I min värld var sådant svårt och skulle säkert kräva massor med programmeringskunskaper och jag hade intalat mig själv att sådant var jag inte intresserad av!

Se där, vilka antaganden man gått och burit på och som begränsat ens tillvaro…

Picka hål på begränsande antaganden

Nu har jag ju flera proffs (tex killarna på 7AM) i min bekantskapskrets som gör väldigt fina skräddarsydda hemsidor åt kunder och visst kunde jag ha köpt den här tjänsten. MEN, nu ville jag medvetet ta mig utanför min bekvämlighetszon. Jag ville picka hål på den där bubblan med antagandet att jag inte kan och att jag är oteknisk. Och visst åstadkom jag en hemsida åt mig själv. Sist och slutligen var det inte alls svårt.  Nu skulle jag till och med kunna göra flera!

Tycker det här citatet passar så bra här:

As you move outside of your comfort zone, what was once the unknown and frightening becomes your new normal. Robin S. Sharma

Guidekursens fenomenala följder

När jag tittar bakåt kan jag plocka fram flera liknande händelser när jag ”tvingat” mig utanför min bekvämlighetszon. När jag var i tonåren var jag blyg och tyckte inte alls om att prata inför grupper. Jag bestämde mig för att det här skulle det bli en ändring på och anmälde mig till en guidekurs. Där måste jag ju lära mig att prata inför publik, tänkte jag! Jag minns ännu hur jag fick tunghäfta när vi skulle köra upp för guideprovet i buss. Vi var många som skulle guida upp och ordningsföljden lottades ut. När min tur att guida kom befann vi oss på en ödslig skogsväg och jag kom absolut inte på något att säga på en väldigt lång stund. Det var väldigt pinsamt! Men så småningom kom jag igång och sen gick det väl helt ok. Jag överlevde och blev tom godkänd! Efter det har jag guidat otaliga gånger och tycker det är väldigt roligt!

Under tiden jag drev chokladföretaget Hemgården fick jag vara och hålla hundratals chokladprovningar inför olika sorters grupper, rotary, marthor, företagare, möhippor osv, både på finska, svenska och engelska. Jag tyckte att det var lika roligt varje gång! Och gott gjorde det åt företagsverksamheten också.

Likadant njuter jag nu också tex av att hålla gruppcoachningar och att få prata och dela med mig av sådant som ligger mig varmt om hjärtat!

Tänk om…

Tanken har ju fallit en in..

Tänk om jag inte tagit mig utanför min bekvämlighetszon där i tjugoårsåldern och anmält mig till guidekursen…

Tänk vad det skulle ha begränsat livet!

Här är 4 steg för att ta dig utanför din bekvämlighetszon

  1. Identifiera antaganden som begränsar dig (kan inte, klarar inte, vågar inte…osv)
  2. Beslut dig för att picka hål på antagandet
  3. Utför. Och strunta i vad omgivningen tycker och tänker.
  4. Notera ditt nya antagande. Det som var skrämmande och omöjligt har nu blivit vardag!

Hur ser det ut med DIG, låter du olika antaganden begränsa DIN tillvaro? Det är aldrig för sent att picka hål på en sådan bubbla!

 

Kommentera