Ritva Södergård

Helhetsmässigt välmående
Inspirerande företagarkvinnor

Vardagslyx i en skön förpackning

Livet är skönt just nu! säger småbarnsmamman och företagaren Mikaela Österåker från Vörå Blomstertjänst.

Mikaela Österåker
Mikaela trollar fram en vacker tulpanbukett på några minuter.

5 snabba

 1. Namn: Mikaela Österåker
 2. Ålder: 38 år
 3. Familj: Sambo Sebastian (Sebbe) och barnen Kevin 7 år och Tim 1 år  4 månader, bor i Vörå
 4. Företag: Vörå Blomstertjänst, en blombutik och presentaffär,  
 5. Passioner: inredning, hästar & ridning, shopping-inspiration (3-4 ggr/år)

Det är skönt befriande att kunna skratta åt sig själv

Livet är skönt just nu, säger 38 åriga småbarnsmamman och företagaren Mikaela Österåker. Även om livet med småbarn tidvis innebär mycket vaknätter. Vid julförsäljningen, som är en av de intensivaste tiderna i affären, när minstingen hållit henne och sambon vaken flera nätter i rad sa hon åt Sebbe att nu måste hon nog få sova en hel natt, annars vet hon inte vad som händer i butiken följande dag.

Mikaela berättar att hon samma dag betjänat en kund i butiken när telefonen ringde. Kunden i butiken sa att svara bara, hon hade inte bråttom och kunde gärna vänta. Mikaela svarade i telefon och säger att hon har en kund i butiken, personen i telefon säger att hon kan vänta. Mikaela tar färdigt betalt av kunden i butiken, tar tag i disken som följande och har fullständigt glömt personen i telefonen. Efter disken knäpper hon på kaffekokaren när hennes blick faller på telefonen…Bestört tar hon tag i telefonen, ber om ursäkt och kunden pratar glatt vidare och hade inte alls haft något emot att vänta. Eftersom det var en bekant förklarade Mikaela läget och båda kunde gott skratta åt situationen. Det är skönt att så här efteråt kunna skratta åt sig själv, säger Mikaela.

När man träffar Mikaela är det alltid nära till skratt, humorn är närvarande och det är också en av de egenskaper Sebbe nämner som sidor han uppskattar hos Mikaela. (Sebbe stack sig nämligen in fram och tillbaka på en eftermiddagskaffe under vår intervju och blev tillfrågad vad han uppskattar mest hos sin sambo).

”Kan själv-stolthet”

Mikaela nämner en episod som hände för en tid sedan. Hon brukar betala räkningar via nätet och när det var en lugn stund i affären satte hon sig ner för att betala en hög. Mokkulan hon brukade använda krånglade, genast hon lyckats mata in några uppgifter kastades hon ur nätet. Frustrationen tilltog och det var nära så att inte mokkulan åkte ut genom fönstret. Mikaela som är nollteknik-intresserad brukar alltid kontakta Sebbe som får reda ut dylika bekymmer. Men nu kom hon på att hon har ju nät på telefonen, så hon började pilla på telefonen och ett tu tre hade hon Google på skärmen och kunde börja betala räkningarna. Sebbes första fråga när han kom in och såg vad hon gjorde var: Har någon hjälpt dig med det där? En mycket stolt Mikaela kunde svara ”kan själv”!

Milstolpar i livet

 • 1994 blev färdig lokalvårdare och började jobba inom branschen, men konstaterade att bättre kan hon och bestämde sig för att vidareutbilda sig. Hos en kund fick hon ta ansvar för blommorna och växterna och intresset för floristyrket vaknade.
 • 1998 sökte till trädgårdsmästare och florist
 • 2000 blev färdig florist som vuxenstuderande, på vårvintern blev hon erbjuden att ta över Vörå Blomstertjänst, men tackade först nej.
 • 2001 den 20 juni öppnade hon dörrarna till sitt företag
 • 2002 träffade hon Sebbe
 • 2007 första barnet Kevin föddes
 • 2010 skaffade gemensamt hus
 • 2013 andra barnet Tim föddes

Mikaela hade inte tänkt bli företagare som florist men det fanns inte jobb inom branschen. Hon blev erbjuden ströjobb och säsongsjobb, men det var just det som hon ville komma bort från. Så första gången hon blev erbjuden att ta över Vörå Blomstertjänst tackade hon nej. Men efter ett tag började hon fundera om och den 20.6.2001 öppnade hon sin affär. Vörå Blomstertjänst har anor från 60-talet då Uno Rännar grundade affären. Efter det har butiken haft olika innehavare varav de två senaste Kulp Yvonne och Bengs Maj-Lis.

Barnen har fört med sig mera balans i företagarens liv

Mikaela berättar att hon lever i säsonger, det är jul, påsk, morsdag, student, sommar och jul. Och nu redan börjar försäljarna skicka sina julbroschyrer inför nästa år.  Det är som om åren bara blir kortare och kortare, det är mest bara jul och midsommar nuförtiden.

Mikaela berättar att hon tidigare satsade mera på jobbet men i och med barnafödandet har hon fått mera balans i tillvaron. Hon har ställt sig frågan ”Vem finns kvar om hon stänger butiken?” Svaret är familjen. Med den påföljden att hon numera försöker undvika alltför långa arbetsdagar och tillåter sig att lämna lite skit i hörnen till följande dag.

Honom vill jag ha!

Ett gemensamt drag hos de flesta företagare jag träffat är målmedvetenhet. Följande berättelse belyser tydligt att detta drag också finns hos Mikaela. Sommaren 2002 var hon och en kompis till Åminne på dans. De beslöt att hyra en stuga vid Campingen i Åminne eftersom ingen av dem vill köra hem. Kompisen ville bjuda Mikaela på en drink vid baren och frågade vad hon ville ha. Mikaela som var lite rund under fötterna den kvällen spände blicken i bartendern och svarade ”honom där”! Efter den kvällen har de varit oskiljaktiga. Livets bästa val, berättar Mikaela. Paret köpte så småningom ett hus som de renoverat, utan att ha bråkat en enda gång!

bild badAlla borde få ha ett badkar!

Det går inte att sälja sådant man inte själv gillar, eller åtminstone är det svårare. Blommorna utgör den viktigaste produktgruppen hos Vörå Blomstertjänst, men Mikaela har även presentartiklar som kunde gå under en gemensam rubrik; vardagslyx. Mikaela älskar tex  själv att koppla av med ett bad så badprodukter finns med i sortimentet, likaså ljus, presentartiklar & prydnader samt små inredningsprodukter.

Samvaron med hästarna ett välkommet veckoinslag

När jag frågar varifrån hon hämtar sin energi svarar Mikaela med ett saligt leende: hästarna! Det slår aldrig fel, säger  hon, varje gång hon ska iväg till sin ridlektion får hon stressa för att hinna fixa med all logistik. Hon kör iväg, spänd och stressad. Och när hon kör hem har all negativitet runnit av henne och hon är glad och avslappnad. Tillsammans med hästen måste du släppa allt och bara vara i nuet och på det sättet vila från allt annat. Omgivningen märker genast om jag inte sluppit på min ridlektion, berättar Mikaela skrattande.

Tips till företagare!

Allt börjar egentligen med att du måste tro på dig själv. Som företagare måste du våga drömma och visionera, men sen måste du orka hålla igång. Hålla fast vid det du tror på. Det går inte att ge upp, kasta upp händerna och säga ”det gick inte”. Men sen måste det vara roligt också! Man måste fokusera på att hitta glädjeämnena i tillvaron. Mikaela tycker också att det är viktigt att koncentrera sig på sin egen verksamhet, att jämföra sig med sig själv och försöka få upp sin egen försäljning och inte titta så mycket på konkurrenterna. Mikaela ger oss följande tre tips.

 1. Hitta en hobby som ger motvikt till arbetet, se till att du kommer ut i friska luften.
 2. Följ med utvecklingen, våga vara kreativ. Ha alltid en ny idé i bakfickan, testa och prova dig fram.
 3. Vila då du kan!

Att vara envis är både bra och dåligt

Mikaela säger att hon fått lära sig att jobba med sin envishet, när hon ska släppa och när hon ska bita sig fast. Som företagare klarar du dig inte om du inte är envis och att ha lite skinn på näsan skadar inte. Det kommer med åren. Men ingen kör längre över henne, hon tar sats, kör över, backar och kör över en gång till, avslutar Mikaela med ett rungande skratt.

tulpanerErbjudande ”Kvinnodagen 8.3 till ära”

Eftersom det snart är Internationella Kvinnodagen passar vi på att ge ett samarbetserbjudande från Vörå Blomstertjänst, Vöråvägen 19, 66600 VÖRÅ.

En tulpanbukett bestående av 10 tulpaner för 5 euro (normalpris 7 euro) Erbjudandet gäller vecka 10.

Kom ihåg att uppge rabattkoden: RITVASBLOMMOR vid kassan!

Tyckte du att den här artikeln var intressant, dela gärna! Vill du läsa flera liknande artiklar, gilla mig på facebook eller beställ mitt nyhetsbrev från min hemsida.

www.ritvasodergard.fi

4 Comment

Kommentera