Ritva Södergård

Helhetsmässigt välmående
Arbetsvälmående

Visa att du bryr dig

Det är många faktorer som påverkar hur människorna mår på en arbetsplats. Det är allt från grundläggande saker som fungerande företagshälsovård, arbetarskydd, ledning, kommunikation osv.

Här tänkte jag dock lyfta fram EN faktor som både du och jag direkt kan påverka och där vi alla har ett stort ansvar. Nämligen

 ”Sättet hur vi bemöter våra arbetskamrater varje dag” 

Atmosfären på en arbetsplats kan vara positiv eller negativ och har en klar inverkan på arbetsinsatsen och välmåendet hos anställda. Det är vi, du och jag, som genom vårt dagliga sätt att kommunicera bygger upp atmosfären.

Jag ska ge ett exempel från min egen arbetsplats. Jag hade varit sjukskriven och däckad i hög feber några dagar. Första morgonen när jag kom tillbaka till jobbet kikade en härlig kollega in genom dörren med ett leende på läpparna och sa följande:

”Gomorgon! Hur är läget? Trevligt att ha dig tillbaka på jobb!”  

Tack! sa jag och blev alldeles varm inombords och resten av arbetsdagen gick lekande lätt. Med en sådan fin start på morgonen kändes det naturligt att själv också sprida glädje runt sig. Det handlar om små ord som vi ska slösa med.

  • GOD MORGON!
  • TACK!
  • URSÄKTA!

Vi vill alla bli sedda och noterade. I grunden handlar det om värderingar; genom att vara hövlig visar jag min kollega att jag värdesätter honom/henne.

Var medveten om vad Du sprider runt dig och välj klokt!

 

Kommentera