Ritva Södergård

Helhetsmässigt välmående
Inspirerande företagarkvinnor

Johanna tog en bit av Skandinavien med sig till Köln

Johanna Gruber berättar att hennes företag Jättefint fyller henne varje dag med otrolig tacksamhet och glädje. Och vad skulle vara bättre än att få jobba med sådant som är roligt och ger energi!

Tog kontakt med min gamla studiekompis Johanna eftersom jag var nyfiken på vad hon sysslar med idag. Här nedan kan du läsa om hennes företag Jättefint. Det är nästan så man blir inspirerad av att skaffa barn igen, när man ser alla härligheterna!

Johanna Gruber (född Engstrand) är 45 år, bor i Köln, är gift med tysk man och har en dotter 13 år.

Jättefint – barnkläder, leksaker och accessoirer från Skandinavien

www.jaettefint-shop.de

www.jaettefint-agentur.de

Instagram: https://www.instagram.com/jaettefint/

OBS! Kika in på Johannas instagram om du vill bli inspirerad! Jättefint har 11.000 följare. 

Berätta hur det gick till när du startade företaget? Vad är din affärsidé? Hur kom du på iden? Varför beslöt du att bli företagare?

Jag har bott i Tyskland i snart 20 år, jag flyttade till Tyskland p.g.a. kärleken. Min man är alltså tysk. Jag är egentligen lärare till utbildningen, med franska och finska som ämnen. I Tyskland halkade jag av en slump nästan genast in i förlagsbranschen, jag jobbade som redaktör på den svenska avdelningen på ett bokförlag (Könemann). Det var ett jättekul och internationellt jobb och många av mina bästa vänner i Köln är från den tiden.

Tyvärr gick förlaget i konkurs i slutet av 2002 och jag beslöt att grunda ett eget företag där jag erbjöd översättningstjänster till olika tyska förlag. I samma veva föddes min dotter och det passade bra att jobba hemifrån samtidigt.

2010 tog jag ett nytt steg i en helt annan riktning. I och med att vi hade barn, och ofta från Finland och Sverige hämtade med fina barnkläder & leksaker, som våra tyska vänner tyckte var jättefina, började en ny idé gro hos mig. Tyskarna är mycket intresserade av Skandinavien och jag märkte att det fanns en affärslucka i Köln, eftersom det inte fanns någon skandinavisk barnbutik här. Jag gick ett år på en företagarkurs där jag i lugn och ro kunde planera allt och skriva en affärsplan.

2010 kunde jag äntligen öppna min lilla butik och den blev genast emottagen med öppna armar av tyska barnfamiljer i Köln. Namnet jättefint kom faktiskt sist och slutligen min man på. Jag ville absolut ha ett svenskt namn, och ett ord som även kan uttalas på tyska. Idén med butiken är allt som jag säljer ska vara just „jättefint“ och därför valde jag det namnet, så det ordet beskriver faktiskt hela idén bakom min affärsidé!

2011 startade jag Jättefint online-shop och på det sättet kan jag nå ut till en större kundkrets. Det har varit speciellt spännande att se hur online-shopen utvecklats, i dags dato säljer vi faktiskt mer online än i butiken.

2011 startade jag en tredje firma som heter Jättefint Agentur. Flera av de barnklädesmärken som jag sålde i min butik sökte representanter för sina märken i Tyskland. Jättefint Agentur fungerar som en handelsagentur: jag representerar 6 olika märken i Tyskland (t.ex. Färg & Form och Maxomorra) och betjänar ca 300 kunder (barnbutiker) i Tyskland. Då en butik vill beställa nya kollektioner så är jag mellanhanden mellan butiken och firman i Sverige. Jag åker runt på olika barnmodemässor i Tyskland och ställer ut märkena.

Jag rutschade in i denna bransch utan förkunskaper och av en slump. I dags läge är det Jättefint Agentur som är min största och mest givande firma. Det här jobbet innebär mycket kundservice och även en hel del resor, men det är jätteroligt att få vara med och betjäna olika barnbutiker runt om i Tyskland och flera av dessa butiksägare har även blivit mina vänner.

Hösten 2016 flyttade jag min butik till en större affärslokal i Köln. Den nuvarande lokalen är 245 m2. Min första butik var endast 45 m2. Nu har jag alla mina 3 firmor under ett enda tak: min butik, min online-shop & lager samt ett showroom för mina agenturkunder. Jag har även ett eget kontor i lokalen och det har underlättat koordinationen av alla tre firmor enormt.

Varför beslöt du att bli företagare?

Jag hade aldrig planerat eller ens kommit på idén att bli företagare eller att börja jobba inom barnbutiksbranschen, men det ena ledde till det andra så att säga. Och det är nog ett av mina bästa beslut i livet. Varje dag är olik, och det är så roligt att ha allt skandinaviskt omkring sig hela tiden, fast man bor utomlands.

Barnklädesbranschen är en mycket positiv bransch, och det är jätteroligt att sälja alla fina och färgglada produkter. Visst är det mycket jobb och en hel koordinerande med mina tre firmor, men jag har många som hjälper mig, och utan stöd från familjen skulle det aldrig ha gått. Min dotter hjälper till då hon hinner i butiken och det är så roligt att höra hennes funderingar om marknadsstrategier och reklamkampanjer som man skulle kunna göra. Min man som är tekniskt lagd har hela tiden understött mig som controller samt hjälper mig just nu med koordinationen av den nya online-shopen som vi kommer att starta upp.

I nuläget har jag en fast anställd som jobbar hos mig, en svensk tjej som jobbar med online-shopen samt 5 s.k. „mini-jobbare“. Alla som arbetar i min butik har något med Skandinavien att göra, de kommer från Finland eller från Sverige. Det är också min affärsidé: då man kommer in till butiken ska det vara lite som att göra en „mini-resa“ till Skandinavien, det ska vara en helhetsupplevelse.

Framtidsplaner

Min nuvarande online-shop är ganska enkelt uppbyggd, och mitt följande projekt är att öppna en helt ny online-shop med alla moderna funktioner. Samtidigt kommer vi att införa ett digitalt kassasystem i butiken. Jag räknar med att öppna den nya online-shopen i mars eller april i år. Det är nog de mest konkreta framtidsplaner jag har. Annars måste jag säga att jag är nöjd och glad med min butik och min agentur som det fungerar nu. Efter flytten till den större lokalen i höstas har också min önskan om mer plats realiserats och det känns jättebra och är en stor lättnad.

Hur ser dina starka sidor ut och hur kommer de sig till uttryck i ditt företagande?

Mina starka sidor är nog att jag är beredd att jobba hårt och mycket, men samtidigt måste jag säga att även om jag jobbar mycket så gör jag det gärna, för det jag gör är oftast roligt. Jag är väldigt envis och arbetar väldigt målinriktat och låter mig inte brytas ned av små problem som allt emellanåt uppstår, jag är nog väldigt lösnings-orienterad – det finns en lösning på allt bara man man vänder och vrider tillräckligt på det hela.

Jag tycket det är jättekul att jobba i kundservice och både i min butik och i min handelsagentur kommer man i kontakt med olika slags människor, vilket är både spännande och också mycket givande, eftersom man alltid lär sig något nytt. Mina språkkunskaper från tidigare har även varit till stor nytta.

Jag tror att man som företagare måste vara beredd att ta lite risker för att lyckas, man måste våga prova på nytt och inte vara rädd för att misslyckas. Min inställning till det mesta är positiv och jag har väl nog lite „galet österbottniskt jävlar-anamma“ i mig också, det får man väl medge. 

Tips till personer som överväger om de ska starta upp ett företag?

Om jag får ge något tips till någon som vill starta eget företag så är det nog att man måste vara beredd att jobba mycket – så välj något som du verkligen gillar att göra och som du brinner för! Samla alla kunskaper kring branschen och informera dig noga. Prata med andra inom samma bransch och var inte rädd att be om hjälp, viktigt är nog också att man ber om hjälp av rätt personer, eftersom det annars kan vara kontraproduktivt.

Jag tror också att det är viktigt att man känner sig själv och vet vad man är duktig på, en sund självbild skadar inte och en viss självsäkerhet behövs nog för att man inte genast ska ge upp om något går snett. Viktigt är även att kunna prioritera, jag märker att det är något som jag med tre olika företag varje dag måste fundera på. Vad är viktigaste att jag gör idag? Vad kan vänta till i morgon? Och vad behöver jag inte alls göra?

Hur ser dina dagar ut som företagare?

En vanlig dag jobbar jag på kontoret mellan kl. 10-18. Mina butiksanställda har fasta tider, men om någon är sjuk eller inte kan, så hoppar jag in och jobbar själv vid kassan. Annars sitter jag mest vid datorn och svarar på mail: kundservice i agenturen, nya beställningar som ska göras för butiken, aktualisera online-shopen, koordinera aktiviteter för Instagram & Facebook, som vi är mycket aktiva på, etc. På kvällen brukar jag också jobba ca kl. 21:00-00:00 vid datorn. Under den här tiden kan jag ofta uträtta mycket effektivt, eftersom det inte är så mycket annat som händer runt omkring mig som på dagtid i butiken.

Var och hur fyller du på med energi i vardagen? Hur sköter du om ditt helhetsmässiga välmående?

Jag kan fylla på min energi bäst då jag är med familjen. Vi går gärna ut i naturen eller gör korta resor tillsammans. Den största energikällan är att komma hem till Vörå. Lugnet och den fina naturen är något som jag uppskattar mycket.

Vad som ger mig energi i vardagen är också att sova tillräckligt, äta hälsosamt och en liten portion motion (vilket nog skulle behöva vara lite större!).

Den mesta energin får jag nog dock från arbetet självt: att få göra något som är roligt och som man gillar och att få positiv resonans av kunder som gillar Jättefint fyller mig varje dag med en otrolig tacksamhet och glädje.

Härlig inspiration! Eller vad tycker Du?!

(Till slut vill jag ha sagt: Dessa artiklar är INTE köpta, utan jag skriver om företagarna av eget intresse!)

Kommentera