Om

Mamma. Hustru. HR-ansvarig. Life Coach. Hästägare. Landsortsbo. Tvåspråkig (sv-fi). Marknadsföringsekonom. Nyfiken. Spontan. Praktisk. Driftig. Fri som en fågel. Glad över livet. Positiv. Empatisk.

Där några ord som beskriver mig i ett nötskal.

Vad kan Du förvänta dig att hitta från denna blogg?

  • Inspiration och verktyg för att förbättra ditt helhetsmässiga välmående och utvecklas som person.
  • Inspiration och konkreta exempel för att utveckla arbetsvälmåendet på din arbetsplats.
  • Verktyg som hjälper dig att hitta dina livsgnistor, ditt syfte i livet.
  • Jag vill uppmuntra både till inre och yttre företagsamhet, därför lyfter jag fram företagandets olika sidor genom att berätta om inspirerande kvinnliga företagare.
  • Här hittar du också små livsvisdomar, glädjeämnen, reflektioner, guldkanter i tillvaron.
  • Välkommen!
  • Gilla min facebooksida https://www.facebook.com/coachritva/posts/ om du vill vara säker på att inte missa något blogginlägg

Vill du veta mera om mig så fortsätter vi…

Gröna fingrar och tummen på rätt ställe

Jag bor på landet i Vörå på Finlands västkust tillsammans med min underbara familj bestående av man och två barn. Vi är praktiskt lagda och har renoverat vårt hem mestadels själva. Min man har ständigt något byggprojekt på gång, ett kreativt skapande som gläder hela familjen. Själv gillar jag också att skapa praktiskt med händerna; det kan handla om att sticka, måla om någon möbel eller knåpa ihop en dörrkrans. Under det senaste året har jag hittat glädjen i att odla grönsaker och bär för det egna hushållet. Vi har även byggt ett litet växthus och glädjen var stor när vi kunde plocka de första egna tomaterna!  För en tid sedan utökades familjen även med ett antal glada höns så nu är vi självförsörjande vad gäller ägg.

Hämtar energi från djur och natur

Jag har två hästar, en arab valack och ett PRE sto och har glädjen att ha ett eget litet stall här hemma. Hästarna tillför livet otroligt mycket. Jag är full av ödmjuk förundran över hur mycket man kan lära sig av ledarskap, kommunikation och samspel av hästarna. Och av vikten av att leva här och nu, vilket också hästarna gör. Och sen mår kroppen så bra av det fysiska arbetet som hästhållningen för med sig.

Närheten till naturen har alltid varit oerhört viktig för mig. På skogsstigen eller vid havsstranden finner jag lugn och ro, kan ladda batterierna och dit brukar jag också söka mig när jag behöver få olika pusselbitar att falla på plats. Lugnet i naturen hjälper en att se helheter.

Företagsam sedan barnsben

Man kan säga att jag drivits av inre företagsamhet sedan barnsben. Min farmor skötte mig en stor del av barndomen när mina föräldrar arbetade. Farmor är en kvinna jag beundrar. Hon hade 9 barn och lämnade som änka när yngsta barnet var 2 och äldsta 19 (min far). Hon hade ett litet jordbruk och klarade av att försörja sin stora familj främst genom att ha hönor och sälja ägg samt sticka kläder på beställning. Hon tog vara på varje chans till inkomst. Jag upplevde det ändå som att det aldrig rådde brist på något, aldrig hörde jag henne klaga heller. Hon fokuserade på att hitta lösningar.

När jag var ungefär 7 år gammal visade hon mig hur jag skulle sy mössor och huvuddukar på symaskinen. Sen for vi tillsammans på marknader och sålde. Jag minns hur stolt jag var över de pengar som jag tjänat själv! Genom åren har jag burit med mig dessa erfarenheter med glädje och stolthet.

Senare studerade jag till ekonom med marknadsföring och företagande som huvudämnen. Jag har arbetserfarenhet från olika områden; HR- och ekonomiuppgifter, planering och försäljning av fortbildningar, kundservice inom bank- och försäkringsbranschen, utveckling och marknadsföring av turismprodukter, främjande av företagsamhetsfostran bland lärare, projektplanering och projektadministration samt uppbyggande av olika koncept. När jag ser tillbaka på mina jobb har de flesta handlat om att jag startat upp något nytt, skapat strukturer, ramar och finanser.

Startade egen chokladfabrik – Hemgården RH

För ungefär 10 år sedan kom jag fram till att det slutligen var dags för mig att börja med eget företag. Jag hade möjlighet att köpa en liten chokladproduktionsverksamhet med en huvudprodukt. Jag dök djupt ner i chokladens historia, reste till Mexico som är kakaons vagga, besökte flera kakaoplantager och bekantade mig med kakaons ursprung och vidareförädling. Därefter investerade jag i ny produktionsutrustning, utvecklade förpackningar, utvecklade nya chokladprodukter, gjorde en nyanställning, byggde upp ett återförsäljarnätverk i Finland, byggde upp företagets brand, deltog i otaliga mässor, höll en massa chokladprovningar. Det var en underbar tid!

Men efter att ha jobbat 24/7 under fyra års tid beslöt jag understödd av familjen att sälja företaget till ett härligt par som fortsätter utvecklingen av företaget.

Gillar HR och ekonomi

Efter försäljningen av företaget återvände jag till att vara anställd. I dagens läge trivs jag mycket bra med mina arbetsuppgifter; jag får jobba med ekonomi och HR frågor i ett företag med ca 60 anställda. En arbetsplats där det finns frihet, utrymme och makt att bestämma över mitt eget arbete. Jag vill att det ska vara kort mellan beslut och verkställande.

Coach-utbildningen gav perspektiv och verktyg

Eftersom jag alltid varit fascinerad av den mänskliga naturen gick jag för några år tillbaka en mycket givande och omfattande ettårig utbildning till Life Coach. Det var ett mycket omvälvande år även i mitt privatliv. För första gången hade jag möjlighet att på riktigt sätta mig ner och fundera över mina relationer, mina värderingar och vad jag verkligen ville göra med mitt liv. Det året gav mig massor av insikter och verktyg som kan tillämpas i det vardagliga livet.

Då jag jobbade med att befrämja företagsamhetsfostran (YES Österbotten) bland lärare och studerande använde jag mig av coachnings-färdigheterna och noterade hur vanligt det är att människor anser sig vara offer för omständigheterna, att de inte har möjlighet att påverka sina egna liv. Att det alltid finns ett MEN… med i spelet. Det här synsättet är inte på något sätt typiskt enbart för lärare och studerande utan är allmänt utbrett. Det var oerhört givande för mig när jag kunde hjälpa dessa människor att för det första bli medvetna om sin begränsande syn på tillvaron och för det andra att inse att det finns alternativ. Att alla har makt att förändra sitt eget liv.

Det är fantastiskt att få följa med processen när människorna börjar sin inre resa  för att hitta SIN EGEN passion och SITT EGET syfte med livet. Att hjälpa dem att bli SITT BÄSTA JAG, det som de är tänkta att vara. Det var det här jag vill jobba med!